1000+ věcí, které dokáže i tvůj web (a jak na ně)

“Šlo by udělat…?”

“Myslíš, že je možné, aby…?”

“A nedalo by se tam nějak nastavit…?”

… podobně začíná spousta otázek, které dostávám v souvislosti s úpravami webu. Odpověď na ně už mám tak trochu nacvičenou:

Dá se nastavit víceméně cokoli. Otázka je:
A) Jak moc to bude složité?
B) Má smysl to nastavovat?

Jasně, existují výjimky – třeba web s “živým” vodotryskem asi ještě nikdo nemá. I když co není teď, může už brzy být…

Teď ale sci-fi stranou a probereme si obě otázky.

A) Jak moc je to složité?

Asi každému je jasné, že změna barvy nadpisu na stránce bude mnohem míň náročná než nastavování uzavřeného online kurzu s postupným uvolňováním obsahu a automatizovanou fakturací.

Jestli jsi ale to, co chceš na webu mít, už někde jinde viděla, je to jasný důkaz, že to nastavit jde. Zbývá jen najít někoho, kdo to umí a udělá.

No a tady mám skvělou zprávu pro ty, komu web běží pomocí WordPressu (tj. týká se to i Miowebu):

Nemusíš hledat daleko. Tvoje přání ti pravděpodobně dokáže splnit ta paní, co ji ráno vídáš v zrcadle.

počítačová blondýna

Nekecám!

WordPress může vylepšovat i počítačová blondýna

Nevěříš? Tak čti dál…

Spoustu úprav, vychytávek a nastavení zvládneš i sama na wordpressovém webu fakt hravě. Třeba takové blokování spamových komentářů (to jsou takové ty nesmysly a prapodivné odkazy, co se ti možná někdy objevují pod článkem) – stačí pár kliknutí a máš po starostech.

Trik spočívá v tom, že to, co ty potřebuješ dnes, pravděpodobně potřebovala spousta lidí už dávno před tebou. Toto je prostě jedna ze situací, kdy tě potěší zjištění, že ve svých webových plánech nejsi originál.

Díky tomu totiž v minulosti vznikly tisíce vychytávek, které teď jen čekají, až je použiješ.

Říká se jim pluginy

Kdyby mělo být přímo ve WordPressu všechno hned po nainstalování, stal by se z něj těžkopádný, pomalý a nemotorný kolos. A to nikdo nechce. Proto v základu obsahuje jen to nejnutnější pro běžný provoz. Dál už se každý rozhodne sám, čím vším svůj webový motor doplní.

Pluginy jsou prostě taková rozšíření nebo doplňky pro tvůj web, která ho obohatí o nové funkce, prvky atd. Je to vlastně něco jako aplikace v chytrém telefonu. Volat, posílat SMS i fotit zvládneš i bez nich, ale díky nim ti mobil bude sloužit mnohem víc.

Co všechno pluginy umí?

~ Všechno, na co si vzpomeneš.

Dobře, je to trochu nadsázka, ale jen trochu.

Pomocí pluginů můžeš třeba:

  • změnit fonty na webu
  • přesměrovat jednu stránku na druhou, nebo úplně mimo svůj web
  • hlídat neslabičné předložky na koncích řádků
  • vytvořit kontaktní formulář
  • skrýt článek, aby se nezobrazoval ve výpisech na blogu
  • pomoct webu na lepší pozice ve vyhledávačích

… a tisíce dalších věcí.

Je jich opravdu nepřeberné množství. Některé jsou jednoduché, u jiných se s nastavováním docela zapotíš. Některé si okamžitě zamiluješ, jiné by tě mohly přivést k šílenství. Proto je potřeba vybírat pluginy s rozvahou a při práci s nimi se řídit několika jednoduchými základními pravidly.

Ukážu ti, jak na to

Abych tě s pluginy seznámila a ukázala ti, co všechno tvůj web umí, vybrala jsem 24 exemplářů, které by se ti mohly hodit, a poskládala jsem z nich takový netradiční adventní kalendář.

Jaké pluginy najdeš v adventním kalendáři?

Rozhodování nebylo vůbec jednoduché. Do nejužšího výběru se probojovalo 37 pluginů, které používám nejčastěji.

Nakonec byl hlavním rozhodovacím kritériem čas. Uvědomila jsem si, že před Vánocemi má jen málokdo čas podrobně hloubat nad nastavováním webu. Vybrala jsem proto ty, které mi přišly nejjednodušší na zprovoznění. (Pozn.: pochopitelně šlo o výběr těch nejjednodušších z těch oblíbených, ne nejjednodušších celkově. Pořád jsem myslela na to, aby byly taky užitečné.)

Které konkrétně to jsou, se dozvíš, když si adventní kalendář přihlásíš:

A dostávám se ke druhé otázce z úvodu článku:

B) Má smysl to nastavovat?

Pro vysvětlení se vrátím k přirovnání k chytrému telefonu. Do něj si taky neinstaluješ úplně každou aplikaci, na kterou narazíš, že?

No a s webovými vychytávkami je to podobné. Prostě využiješ jen ty, které se ti líbí a které budeš opravdu používat. Na webu bys navíc měla brát v potaz především jeho návštěvníky a ptát se, jestli jim tvoje vylepšení nebude komplikovat procházení s webem, jestli to, co pro ně chceš přidávat, opravdu chtějí a využijí.

I tohle jsem měla na mysli, když jsem vybírala pluginy pro WordPressový adventní kalendář. Proto bude každý tip doplněný o informaci, pro koho se hodí a kdy je zbytečné ho používat.

Navíc v něm najdeš i ta základní pravidla, kterými by ses měla při práci s pluginy vždy řídit, aby tě nemohly přivádět k šílenství a naopak tobě i tvému webu pomáhaly. Ony to totiž umí parádně, když člověk ví, jak na ně.

Výzva

Jestli máš web na WordPressu a pluginy tě zaujaly a máš chuť se s nimi trochu víc seznámit, nebo už je znáš a stojíš o další užitečné tipy, přihlas se o WordPressový adventní kalendář včas, ať ti žádný tip z něj neuteče.

První okýnko se otevře už 1. prosince a vyletí z něj email s tipem na plugin, který umí… (ale to se dozvíš až v sobotu, přece neprozradím první adventní překvapení).

Pro WordPressový adventní kalendář tudy →

Jestli ti to přijde užitečné, pošli to dál →

Prostor pro postřehy a dotazy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *