2019 / 2020

V půlce prosince mi přišlo, že rok 2019 byl prostě fajn. Jak se blížil jeho definitivní konec, uvědomila jsem si, že takové krátké shrnutí si nezaslouží. Když se začaly množit plány na rok 2020, něco mi říkalo, že by to chtělo sepsat…


Pořád si nejsem jistá, jestli je to dobrý nápad. Podobná ohlédnutí se každoročně valí internetem jako lavina, která pak smete všechno, co jí přijde do cesty.

Asi není moudré přidávat jí na síle, obzvlášť když jsem se rozhodla hned v lednu znovu otevírat kurz První krůčky s Wordpressem. Měla bych soustředit pozornost na jeho prodej.

Přesto čteš tento článek, což je jasné znamení, že jsem nakonec neodolala tomu nutkání podělit se o svůj rok 2019 a plány do roku 2020.


Tady to tedy je a začnu rovnou tím, co jsem už nakousla a co mají oba roky společného:

Počin roku 2019: První krůčky s WordPressem

1. ledna 2019 jsem vzala kalendář a vyznačila si v něm 2 důležitá data, shodou okolností to byly 2 pátky 13. (což mi ale došlo až teď, když to píšu).

  1. pátek 13. prosince – poslední den mého pracovního roku (protože 15. 12. vycházelo na neděli a o víkendech prostě nepracuju tak jako tak),
  2. pátek 13. září – termín zahájení mého 1. “opravdového” online kurzu.

A ta druhá událost se stala mojí událostí číslo 1 pro rok 2019, i když nakonec ten plán vlastně vyšel trochu obráceně a kurz toho 13. 9. už končil. To je evidentně na delší povídání…

Příběh kurzu První krůčky s Wordpressem

Představuješ si,

  • že jsem si 1. ledna naplánovala start online kurzu v září a pak pěkně uvědoměle na něm postupně pracovala, abych ho mohla spustit přesně podle plánu?
  • že jsem byla tak pilná, že kurz byl hotový s předstihem, proto jsem ho odstartovala dřív?

Tak nějak jsem si to na Nový rok taky představovala (teda bez toho spuštění s předstihem, až takový fantasta nejsem).

Ve skutečnosti to bylo tak, že

  • Začátkem roku jsem začala plánovat, co bude obsahem kurzu.
  • Pak mě ještě napadlo vytvořit jednoduchý minikurz, který bude hlavnímu kurzu předcházet a pomůže pro něj získat studenty.
  • Než jsem se rozkoukala, byl konec června a přede mnou prázdniny, kdy je problém stíhat cokoli, natož aby byl prostor tvořit vlastně 2 kurzy najednou.
  • Řešení bylo jednoduché – kurz bude až příští rok, nedá se nic dělat.
  • Byla to úleva, ale to zatržené datum v kalendáři mě pořád trochu strašilo – plán je prostě plán.
  • Někdy v 2. polovině července – kde se vzal tu se vzal – napad mě nápad! Původně zamýšlený minikurz vezmu trochu víc do hloubky a povýším ho na hlavní kurz.
  • Pak přišlo období, kdy jsem 1 den byla skálopevně přesvědčená, že kurz bude, a 2. den pochybovala, jestli je to vůbec v mých silách a časových možnostech.
  • Každé ráno jsem měla před sebou spoustu práce na projektech svých klientek, takže na kurz už nějak nezbýval prostor.
  • Když jsem se do toho konečně obula, přicházely další a další překážky – zásadní aktualizace šablony používané v kurzu (což znamenalo přetočit a znovu sestříhat komplet celou hodinovou lekci), neplánovaná rodinná dovolená bez přístupu k internetu těsně před spuštěním kurzu.

Prostě dlouho nebylo jasné, jestli kurz vůbec bude. Když už nebylo cesty zpět, nebylo jasné, jestli to přežiju bez těžkých následků na duši.

Dopadlo to nad očekávání!

Nakonec “se” to stihlo, i když to bylo s vypětím všech sil. Kupodivu z těch hektických dnů nemám ani tik v oku, ani rozvrácenou rodinu.

Svůj vysněný online kurz První krůčky s Wordpressem jsem odstartovala s prvním školním zvoněním 2. září 2019 v 8.00 h. Ve virtuálních lavicích sedělo 41 báječných studentek.

Díky těm, které se aktivně zapojily i v přidružené facebookové skupině, jsem získávala průběžně velmi cennou zpětnou vazbu. Vzniklo tak i několik bonusů, na které jsem původně nepomyslela.

Taky se mi potvrdilo, co jsem začínala tušit při stříhání videí – kurz je obsahově mnohem rozsáhlejší, než jsem původně zamýšlela a za 2 týdny se sice dá zvládnout, ale chce to opravdu plné nasazení.

Proto jsem prodloužila podporu na celý měsíc a další kurzy poběží volnějším tempem po dobu 3 týdnů s týdnem mojí osobní podpory navíc. Lekce se tedy už nebudou zpřístupňovat každý všední den, ale jen od pondělí do středy. Zbytek týdne bude prostor na dostudování a uvedení všech informací do praxe.

Přijde mi docela vtipné, že První krůčky s Wordpressem vznikly z něčeho, co mělo být jen jakýmsi jednoduchoučkým předskokanem pro úplně jiný kurz (k němu se ještě dostanu). Původně plánovaný minikurz měl obsahovat 7 krátkých (5-10min) videí. Nakonec to dopadlo tak, že

  • Kurz má 10 lekcí v délce cca mezi 45 a 90 minutami.
  • Téměř každá lekce má ještě další bonusy v podobě různých doplňujících materiálů a rozšiřujících videí.
  • V členské sekci kurzu lze objednat některé další návody za výrazně výhodnější ceny.

Nový běh kurzu odstartuje 20. ledna 2020 opět v 8.00 h. Kurz je možné objednat do 15. ledna. Podrobnosti najdeš na webu Počítačováblondýna.cz.

Další novinky roku 2019

První krůčky s Wordpressem nebyly jedinou novinkou roku 2019. Kurz nakonec dostal i svého předskokana – bezplatný návod První kroky k vlastnímu webu. Podle něj si zvládne hravě založit svůj vlastní web i počítačová blondýna a ještě ušetří za 1. rok jeho provozu díky slevovému kupónu, který jsem pro zájemce o návod získala.

Návod na tvorbu webu

Na konec roku jsem připravila opět WordPressový adventní kalendář. Byla to vlastně novinka jen poloviční, protože vycházel z toho, co jsem vytvořila už na konci roku 2018. Tehdy jsem všem přihlášeným zájemcům každý den od 1. do 24. prosince posílala e-mailem jeden tip na užitečnou wordpressovou vychytávku.

Tentokrát jsem všechny vybrané pluginy (wordpressové vychytávky) přehledně uspořádala do členské sekce na webu, aby byly snadno dohledatelné. Využila jsem to, co jsem měla připravené z předchozího roku, “jen” jsem to všechno:

  • zkontrolovala,
  • aktualizovala informace, které se za ten rok změnily,
  • vyměnila pluginy, které už nebyly bezpečně použitelné,
  • přetavila do webové podoby,
  • nastavila postupné zpřístupňování,
  • napsala nové e-maily pro každý “bonbónek”,
  • poslala do světa 😉

Opět byla výzva připravit všechno včas a opět to nakonec dobře dopadlo, i když to zase chvíli bylo na úkor spánku.

Tady musím přiznat kapku zklamání… počet objednávek sice předčil moje očekávání, ale ohlasy na hotový kalendář jsem čekala ve větším počtu. Naštěstí ty, co přišly, byly všechny pozitivní, tak to připisuju spíš hektickému předvánočnímu období a naplnění očekávání, kdy člověk vlastně ani nemá potřebu to komentovat. Teda aspoň doufám, že to tak bylo…

Ještě budu muset promyslet, jak to bude s adventním kalendářem letos. Naštěstí na to mám ještě spoustu času, aby emoce vyprchaly a nápady mohly přijít.

Pozn.: Jak tento článek sepisuju už pár dní, začíná se to obracet k lepšímu. Zdá se, že umístění do členské sekce způsobilo, že si většina kalendář odložila až na svátky nebo po nich, aby si ho vychutnala v klidu.

V prosinci, kdy už jsem finišovala, se mi najednou začaly množit dotazy na pomoc s přechodem od SmartEmailingu k MailerLite. Abych zachránila svoji vánoční dovolenou a zároveň nemusela nikoho v tomto směru nechat na holičkách, neplánovaně jsem připravila jednoduchý návod na změnu e-mail marketingového nástroje.

Tolik tedy ty “velké” vlastní novinky roku 2019. Zajímavé a přínosné byly ale i cizí projekty, na kterých jsem měla tu čest se podílet po technické stránce.

Nebudu tě nudit zdlouhavým výpisem všech projektů, kde jsem nějakým způsobem přiložila ruku (myš a klávesnici) k dílu. Ráda bych ale zmínila aspoň 2 spolupráce, které jsou pro mě velkým vyznamenáním.

Příležitosti, které se neodmítají

Teď mi přijde symbolické, že tou první z nich je spolupráce právě na online kurzu. Navíc na online kurzu, který vlastně stojí i za tím, že jsem se po letech práce na svých vlastních webech dospěla k projektům pro počítačové blondýny:

Podnikání z pláže

Když se mě někdy v prosinci 2018 ptala Stáňa Stiborová, jestli bych byla ochotná natočit pro její kurz návodová videa pro práci s Wordpressem, MailerLite a SimpleShopem, neváhala jsem a na spolupráci kývla.

Neodradilo mě ani to, že jsem v té době už prodávala svůj vlastní videonávod Začínáme s MailerLite a plánovala wordpressový kurz. Ráda jsem se stala i oficiální technickou podporou Podnikání z pláže a s nadšením sledovala, jak vznikají nové zajímavé projekty, a užívala si ten pocit, že existenci řady z nich můžu přispět tím, co umím, a v takovém měřítku, jaké by pro mě samotnou bylo nemyslitelné.

Působení v kurzu Podnikání z pláže je skvělá škola po mnoha stránkách. Proto už se těším, až odstartuje letošní ročník, který jistě přinese spoustu dalších lákavých projektů, úžasných lidí a zajímavých dotazů a výzev.

Druhá neodolatelná příležitost roku byla webová. Tam to teda tak jednoznačné od začátku nebylo, nejdřív jsem chtěla nabídku odmítnout, protože jsem už na konci roku 2018 došla k závěru, že nejsem webdesigner, a tudíž celé weby nedělám.

Jsem schopná zajistit technickou stránku tvorby webu, to není problém a dělám to ráda. Nejsem ale ten, kdo dokonale promyslí, kde co bude, jakou to bude mít barvu a jak to bude formulované. Prostě jsem spíš takový webový zedník, který postaví web podle instrukcí, které dostane od svého stavbyvedoucího, nebo je vyčte z plánů od architekta.

Naštěstí se Soňa Paleta z Applausebooking nenechala tímto mým vysvětlením odradit a na mně tak bylo vytvoření webu

Monument/um.cz

Pokud nevíte, o co jde, tak vězte, že Monument/um je audiovizální projekt zpěvačky Lenky Dusilové a VJ Aeldryna na záchranu českých památek. V létě loňského roku se díky tomuto projektu povedlo získat 229.524 Kč pro 4 pečlivě vybrané památky.

Vážím si toho, že jsem mohla k realizaci této myšlenky přispět aspoň tou svojí “webovou zedničinou”. A můžu vám říct, že připravit něco takového není vůbec žádná sranda – ne, že bych si jinak myslela, že je. Ale když máte možnost vidět i jen malou skulinkou do zákulisí, vyrazí vám to dech.

Měla jsem ohromnou radost, když byl web připravený ke spuštění. Díky

  • skvělému vedení práce na webu,
  • spolupráci s grafičkou
  • a využití Elementoru PRO,

sklidilo tohle internetové dílo samé příznivé ohlasy od těch, kdo se podíleli na celém projektu. Zveřejnění informací o projektu v rubrice Web týdne v Reflexu bylo dokonalou třešničkou na dortu.

Každá spolupráce je obohacující

Zajímavých projektů, se kterými jsem měla vloni co do činění, byla spousta a práce na nich byla v hodně rozmanitém rozsahu od pár drobných úprav nebo aktualizací až po desítky hodin práce na tvorbě online kurzů nebo přestavbě celého webu.

Děkuju za všechny příležitosti, které jsem vloni dostala. Každá z nich byla pro mě a moji práci přínosem. A platí to i pro ty zdánlivě rutinní úkony.

Ani u technikálií totiž jeden nikdy neví, jaké překvapení na něj i při běžné práci čeká. Stačí netušený předchozí neodborný zásah nebo výpadek v nevhodnou chvíli a nestačíte se divit. Po několika takových neobvyklostech jste pro změnu překvapení, když to zase jednou proběhne všechno dle předpokladů.

… i když to není vždycky růžové

Nebudu tvrdit, že až na pár technických záludností, které se víceméně dají občas očekávat, se vyvíjelo vždycky všechno ideálně. Nebyla by to pravda, najdou se i věci, které se prostě nepovedly.

Naštěstí nešlo o žádné velké kalamity, ale i tak to byly situace, které nebylo příjemné řešit, i když to byly víceméně drobnosti, kdy proklouzla nějaká chyba, kterou nebylo nijak těžké napravit a kterou moje úžasné klientky nevnímaly vůbec nijak závažně. Prostě jsme to doladily (já jsem si to zapsala do poznámek pro příště, aby se to už nemohlo opakovat) a bylo všechno v pořádku.

Jako největší slabina se ukázaly být termíny, tedy jejich dodržování – myšleno z obou stran. Když zpětně přemýšlím nad všemi situacemi, kdy se něco výrazně protáhlo oproti plánu, vidím tam několik faktorů, které v tom hrají roli. To mi dává naději, že to je řešitelné, tak mi držte palce.

Další slabinu vidím v komunikaci – a tady to leží hlavně na mně, přiznávám. E-maily a Messenger jsou moje problémové evergreeny. Prostě radši na těch webech pracuju nebo o nich mluvím při konzultacích, než si o tom dopisuju.

Vloni se mi několikrát podařilo dosáhnout kýženého “zero inbox” (tj. mít všechny e-maily vyřízené) a nějakou dobu udržovat nad schránkou kontrolu. Jenže pak bylo nutné honit ty zmiňované termíny a na fronty v e-mailu bylo zaděláno. A to je pak tak těžké, se do toho zase pustit…

Messenger je úplně kapitola sama pro sebe, oproti e-mailu je navíc ještě tak těžko zorganizovatelný, že tam jsem to vzdala úplně a vyvěsila upozornění:

S novým telefonem, který už zvládne převádět hlas na text, už to tak dramaticky nevidím, ale i tak potřebuju mít podklady k práci vždy na jednom místě, kde je pak můžu dohledat. A tohle Messenger nesplňuje.

Ale abych nekončila pesimisticky, mám tu ještě 2 milá překvapení:

Počítačová blondýna v médiích

Začalo to tím zmiňovaným Webem týdne v květnovém Reflexu, i když tam o Počítačové blondýně nepadla žádná zmínka.

Krátce před spuštěním kurzu První krůčky s WordPressem mi zavolali z TV Seznam, jestli bych nebyla ochotná povykládat v Letním ránu o tom, jak se nebát internetu a jak si připravit vlastní web. Jasně, že jsem byla ochotná 😉 Nakonec jsme si povídali i přímo o připravovaném kurzu.

Pak mi jedna skvělá kamarádka řekla, časopis a televize super, ale mediální hvězda musí ještě do rádia. Neměla jsem ambice stát se mediální hvězdou, přesto přišlo pozvání do pořadu Kafemlýnek v rádiu Proglas, kde jsem v říjnu strávila příjemnou hodinku a se skvělou moderátorkou jsme si popovídaly o počítačových blondýnách a o tom, jak jsou báječné.

A jako třešnička na dortu přišlo pozvání na křest knihy Rozčesejme Česko, kde se to novináři a celebritami jen hemžilo. Počítačováblondýna.cz byla uvedena na pozvánkách na křest.

To všechno díky tomu, že jsem už předloni pomáhala autorce knihy, psycholožce Anně Lukešové, vytvořit online kurz 1. škola účesů. A právě díky kurzu kniha v loňském roce vznikla.

Vtipné mi na tom přišlo, když jsem sama jednu pozvánku pro novináře dostala přímo z nakladatelství Mladá Fronta, protože dodnes spravuju portál VašeDěti.cz (můj první webový počin, kterým to všechno před 15 lety začalo).

To by asi jako shrnutí roku 2019 stačilo 😉

Plány a vyhlídky na rok 2020

Rok 2020 se rozběhl tak závratným tempem, že v momentě, kdy dopisuju konečně tento článek, je jeden z plánů už vlastně minulostí. Není náhoda, že to je ten, který přišel jako momentální nápad někdy kolem silvestra. A tak vznikla

5denní webová výzva

Vzhledem k tomu, že se hodilo využít ji jako předskokana pro opáčko kurzu První krůčky s WordPressem, nebylo na co čekat. A tak jsi mohla od 6. do 10. ledna projít se mnou 5 otázek pro tvůj web.

Každý den od pondělí do pátku jsem ve facebookové skupině v ranním živém vysílání představila 1 důležitou otázkou, na kterou je dobré znát odpověď dřív, než se pustíš do práce na webu.

A protože jsem slíbila, že každý, kdo zodpoví postupně všech 5 otázek, dostane ode mě dárek, byla to nakonec i dost velká výzva pro mě. Vůbec jsem předem nepočítala s tím, že skupina bude mít přes 400 členů. I když se aktivně nezapojili zdaleka všichni, odpovědí na otázky se sešlo opravdu nečekané množství, takže mít přehled o tom, kdo odpověděl na všechny, nebyla zrovna brnkačka.

V komentářích se našlo ale tolik inspirace a zajímavých vhledů na práci s webem, že to stálo za to. Už teď se těším na další webovou výzvu, kterou mám pro tento rok v plánu. Jen budu asi trošku opatrnější s těmi sliby 😉

První krůčky s WordPressem podruhé

Jak už jsem zmínila, od 20. ledna poběží druhé kolo kurzu První krůčky s Wordpressem. Připomínám, že přihlášky jsou otevřené jen do 15. 1. 2020. Pak už bude potřeba čekat na další běh kurzu. Ten bude nejdřív v září (podle zájmum jinak bych ho nechala zase až na příští rok).

Další kurzy a návody v roce 2020

Formát vedeného kurzu mě vloni tak nadchl, že jsem se rozhodla postupně přepracovat tímto způsobem i hotové návody. Bude to sice hodně časově náročné, ale u komplexnějších návodů mi to dává větší smysl a zjistila jsem, že je to mnohem efektivnější pro všechny.

Letos bych tedy ráda do podoby vedeného kurzu přepracovala návod Začínáme s MailerLite, který už potřebuje aktualizaci jako sůl. Ti, kdo už budou mít zakoupený stávající návod, dostanou na vedený kurz výraznou slevu, aby nepřišli zkrátka. Kdy přijde na řadu i Elementor v praxi, zatím netuším, nejspíš to vyjde až příští rok.

Novinky 2020

Když všechno dobře půjde, bude letos i zbrusu nový kurz. Bude opět o WordPressu, tentokrát pro mírně pokročilejší uživatele. Pracovní název má zkratku DWP. Víc zatím neprozradím. Nějaké drobné nápovědy se dají očekávat na Facebooku na stránce Počítačová blondýna, případně v přidružené skupině.

Další plán byl newsletterový, ale jak jsem přepálila start, váhám, jestli si zase nenakládám moc velké sousto. Začnu teda radši s menším cílem a kdyžtak časem zvednu laťku. Takže úkol zní – posílat novinky pro počítačové blondýny pravidelně každý sudý čtvrtek (těm, kdo jsou přihlášené k odběru “novinek od Petry”).

Tyto novinkové maily budou obsahovat:

  • odkazy na nové články (když nějaký nový článek bude),
  • zprávy o tom, co dalšího chystám, na čem pracuju,
  • aktuální informace k WordPressu (např. upozornění na aktualizace, ale nejen to)
  • odpovědi na otázky, které mi přijdou zrovna aktuální,
  • různé tipy a triky, na které narazím třeba při konzultacích a přijdou mi užitečné i pro ostatní.

S tím souvisí i práce s facebookovou skupinou, která krásně žije a zalouží si taky pravidelnou péči. Takže jestli tam ještě nejsi, tudy prosím →

Konec kovářovy kobyly

Aby toho nebylo málo, letos už bezpodmínečně musím udělat něco se svými weby. To znamená v prvé řadě si na ně udělat čas, aby dostaly aspoň trošku péče, kterou si zaslouží.

Je fakt trapas vysvětlovat, co všechno má na webu být a co tam naopak nepatří, a vědět, že tona vlastním webu taky nemáš nebo naopak máš jen proto, že na to nemáš čas, protože přesně tohle napravuješ u ostatních. Chvíli se to dá přežít, ale co je moc, to je příliš.

A abych si to aspoň trošku zjednodušila, s 1 webem se letos rozloučím.

No a o těch temínech a e-mailech jsem už psala, to nebudu dál rozvádět, protože povídání kolem by vydalo na další článek. Jestli se mi tyhle svoje věčné výzvy podaří dostat letos pod kontrolu, napíšu ho 😉

Kontrolní otázka

A teď upřímně – vážně by mě zajímalo, kdo tenhle elaborát přečetl až do konce a proč vlastně, dalo vám to něco?

Jestli ti to přijde užitečné, pošli to dál →

Prostor pro postřehy a dotazy

2 komentáře

  1. Ahoj Péťo,
    Už včera jsem ti napsala velice dlouhý komentář, ale jak to tak s mojí elektronikou bývá, v okamžiku odeslání se celý smazal a mezi komentáři není. V té chvíli jsem bohužel měla k dispozici jen telefon a doufala (marně), že to na něm zvládnu. To mě tak vytočilo, že jsem v té chvíli zapomněla, co že jsem ti to všechno napsala a zaklapla jsem telefon.
    Tak to zkusím ještě jednou, tentokrát ve Wordu, abych to mohla bezpečně překopírovat.
    Z tvého článku 2019/2020 jsem si sedla na zadek. Nechápu, jak dokážeš stihnout tolik práce v tak parádní kvalitě a ještě být vždycky milá. Jsi můj obrovský vzor, který se marně snažím ne dostihnout, tak moc si nefandím, snad alespoň neztratit z dohledu.
    Tvoje pětidenní výzva mi opět ukázala, jak moc jsem roztěkaná, nedotahuji úkoly do konce a zahlcuji se novými a novými projekty, které skončí stejně. Zodpovědět všechny otázky bylo celkem snadné, horší bude vzít si z odpovědí patřičné poučení a dodržet plán.
    Co se týká adventního kalendáře, i já jsem ho odložila na leden, protože v prosinci není čas vůbec na nic, natož na užívání si adventních bonbónků. A jelikož mi připadají velice lákavé, užít si je chci.
    Kurz První krůčky s WP je opravdu hodně obsáhlý. Rozhodně to není příruční tahák o několika bodech. Jeho rozložení a prodloužení je dobrý nápad. Udělat ho tak, aby mezi jednotlivými úkoly byly i dny „volna“, které mohou využít ti, kteří každodenní přípravu nestíhají. Tohle je vlastně jeden z mých hlavních důvodů, proč nedokončím studium čehokoli. Jsem pomalá a když mi spolužáci začnou „utíkat“, přestane mě to bavit, protože je nedokážu dohnat. Oni už diskutují o tři lekce dál a já se ještě učím úplný základ. Proto si raději zaplatím individuální lekce, kde si nepřipadám jako pitomec.
    Péťo, moc tobě i nám držím palce, aby se ti povedlo vše, co sis na letošní rok naplánovala. Pokusím se tě nezdržovat víc, než bude nezbytně nutné = tehdy, když odpovědi na svoje dotazy nenajdu na webu ani v kurzech, které si budu muset pořádně projít, protože čas letí a informace z hlavy letí taky. Bohužel jiným směrem 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *